Muskofobie ; fout zijn als ijkpunt
Een analyse van de irrationele angsten in onze NL/Vlaamse pers #Muskophobia
INTRO
(dit is een long-read… wanneer u daar geen tijd voor hebt, kan u het altijd laten voorlezen door een A.I :)
Een van de rijkste mensen van de wereld, is meteen ook iemand die opvalt. Elon Musk is op z’n zachtst gezegd aanwezig in sommige relevante debatten inzake vrijheden en vrije meningsuiting. Maar ook over de kern van waar de mensheid om zou moeten draaien; vooruitgang.
De meningen zijn verdeeld over deze man, en het is fascinerend om zien hoe mensen in m’n omgeving (collega’s, vrienden, familie …) in de loop van de jaren een omgekeerd traject hebben afgelegd dan ik.
De media speelde daar een grote rol in denk ik. Waar meer en meer journalisten aan een aandoening lijden die ik Muskofobie ben gaan noemen. Een onverklaarbare, irrationele angst over eender wat met Elon Musk te maken heeft, met daarbij de onweerstaanbare drang om er opiniestukken over te schrijven bij elke voorstelling, uitspraak, oneliner of product dat de man aanraakt.
Muskofobie (zelfstandig naamwoord): Een verlammende aandoening gekenmerkt door een irrationele en oncontroleerbare angst of afkeer van alles wat met Elon Musk te maken heeft. Vaak waargenomen bij journalisten, social media-experts en internetcommentatoren, manifesteert deze fobie zich in dwangmatige kritiek, doemvoorspellingen en het onvermogen om Musk te noemen zonder een spottende opmerking. Symptomen zijn onder andere overdreven oogrollen, toetsenborden kapot rammen en een intense drang om domme opiniestukken te schrijven die elke stap van hem in twijfel trekken. In ernstige gevallen kunnen patiënten nachtmerries krijgen over Mars kolonies, elektrische auto's en tweets die de aandelenmarkten verstoren. @deadeyes
Laat ik beginnen, bij m’n eigen traject. Van negatief naar positief.
Toen ik Elon Musk voor het eerst bewust bezig zag, stond hij op een korte reportage (als de voormalige oprichter van een software bedrijf te pronken met een net aangekochte sportwagen).
Ik vond toen dat de man er pretentieus uit zag. Hoe kon het ook anders, want hij kwam in beeld als iemand die een dure wagen kocht en daar bij stond als een trotse boer die net een nieuwe tractor had.
Enige jaren later vond ik hem helemààl niet te harden, toen de roadster van Tesla uit kwam… een auto die volgens mij enkel voor de rijken was weggelegd. Ik had toen niet door, dat die verkoop een concept was, vooral om geld binnen te halen om andere productie te starten en het valabele concept in de markt te zetten als haalbaar.
Een van m’n vrienden (die toen enorme fan was en de omgekeerde curve meemaakte) overtuigde me om deze man toch beter op te volgen, omdat hij goede ideeën had en deze ook waar maakte.
Ik geloofde het niet. Waarom zou ik investeren in Tesla, zo zei ik, wanneer dat niet schaalbaar is, en je elk idee van Elon Musk al wel eens van een of andere zatte café klant of benevelde student hebt gehoord die dat dan snel op een biervieltje bij elkaar zetten? Die ideeën zijn niet origineel, een raket naar Mars, een electrische auto, hetgeen we al hadden in de vroege 20ste eeuw…
IK ga het hetzelfde zeggen dan wat jij me vertelt over bitcoin: “als ge dan toch zo geloof in Elon Musk, waarom stop je er dan je spaargeld niet in? ” (dat was op een moment waar Tesla voor de eerste stock split op 179$ stond trouwens :)
Maar de vriend overtuigde me om het in’t oog te houden…. en stak z’n geld inderdaad wijselijk in Tesla (en ik in iets anders:)
Doorheen de tijd veranderde ik inderdaad van mening. De man fantaseert veel, maar maakt grote delen van deze fantasie ook waar. Toen de Chinese Tesla fabrieken effectief draaiden, ben ik ook beginnen geloven en kopen (rijkelijk laat, maar het is nu eenmaal niet makkelijk om je eigen vooroordelen en programmatie vanuit de media te overstijgen, in die tijd als en geloofde ik nog veel van onze krantjes).
We zijn intussen een aantal jaren verder, en ik heb het een plek gegeven. Musk is een geval apart, iemand die vaak erg onnozele dingen doet, maar vooral echt mens is. Hij heeft een rebelse voorvechtersrol die hij ook waar maakt. En intussen vliegen er toch maar mooi raketten naar eender waar die dan ook nog eens vertikaal en herbruikbaar (!) terug op aarde kunnen landen.
Voor mij is hij geen held, geen superman, geen alleswetend orakel, verre van. Z’n uitspraken over “Dogecoin” alléén al zijn genoeg om deze man altijd met een korreltje zout te nemen.
Maar ik hou van z’n “Afuera!” mentaliteit, waarbij hij erg goed door heeft dat een overbodige hoop zeurders, communisten, parasieten, profiteurs en nietsnutten best uit een bedrijf of organisatie weggesneden kunnen worden teneinde een vooruitgang te boeken op menselijk en technologisch vlak. Voor mij is Musk dan ook vooral een menselijke tegenpool voor dat hippie-achtige in de maatschappij dat alles naar omlaag trekt met mensenhaat, groepsdenken, massa-psychoses en leugens.
En ja hij blijft een mens, soms moet ik ook even m’n facepalm meme posten onder zaken die hij zegt. Maar da’s nog altijd beter dan iemand die iedereen eideloos meer geld beloofd vanuit uw tax bijdrage en verder nog nooit op een goed idee kwam en nog nooit een product heeft gelanceerd dat werkt.
Ik ben dus van heel negatief , waar ik Musk een pocherige tech boy vond, opgeschoven naar iemand die toch licht fan kan genoemd worden, met nuance, maar waar ik vooral apprecieer wat hij bijdraagt aan vooruitgang en debat.
De andere curve
De andere curve die mensen meemaakten is zeer fascinerend.
Meestal kwam de fanboy actie van de early Musk aanhanger er vanuit de Tesla ideeën.
De mensen die ik ken die Musk helemaal zagen zitten in’t begin, kwamen vooral uit yuppie en groene middens, die de elektrische auto’s vooral zagen zitten (hoewel Tesla eigenlijk een software bedrijf is boven een auto bouwer intussen).
Deze mensen zijn de jongste 4 jaar om de oren geslagen met alle negatieve klanken over Musk. Waar ze dus eerst hunkerden om met een Tesla te rijden, om te bewijzen dat ze de gletjers hielpen behouden, zijn ze intussen vooral bezig om niet op een “rechtse zak” te lijken.
Want alles wordt bij de journalisten op één hoop gegooid uiteraard. De mensen die in een Tesla rijden, zijn automatisch Musk fans, en zijn ook meteen gelovers in MAGA van Donald Trump, en hebben uiteraard ook een partij kaart van het Vlaams Belang en zitten hele dagen op X een hoop onzin uit te kramen die kant noch wal raakt.
Het beeld wordt makkelijk op te hangen wanneer je zaken uit de context gaat trekken, zoals altijd worden zaken door onze journalisten gelinkt die eigenlijk niet meteen te linken zijn.
Da’s een oude techniek van Joseph Goebbels trouwens, waar je een vijandbeeld gaat inlepelen bij je publiek. De gevoelens en de opgewekte emoties zijn belangrijker dan de feiten en de diepere analyses. Kranten geven geen feiten meer, maar brengen zaken die u een bepaald gevoel moeten geven.
“ They don’t want you to think, they want you to feel “
Eric Bischoff - TED talk
Een mooi voorbeeld hiervan zijn de systematisch foute rapportenringen over verkoopcijfers en afgeleverde wagens. Tesla werkt namelijk met een groot aantal “floating stock” waarbij er heel wat op de zee aan’t ronddrijven is, onderweg naar de bestemming en verdeelpunten.
De kranten negeren dit compleet in hun rapportage.
Ze negeren ook dat vele van de Europese merken volledig achterop hinken op gebied van technologie (batterij, software, ….) tussen Tesla en de traditionele merken,… deze laatsten moeten het 90% van de tijd hebben van de “betere afwerking” binnenin.
Dat laatste is ook iets waar enkel van die alfa mannetjes mee bezig zijn (om even de kranten retoriek te imiteren) … die niet eens iets van de tech kennen maar vooral moeten letten of hun lederen zetel goed is dicht genaaid in de fabriek ofzo om als een ware auto expert over te komen.
(telkens wanneer ik iemand iets hoor zeggen over “de afwerking” van een auto binnenin, denk ik “fucking clown”). Want wat is dat “afwerking”? Zeg nu eens concreet waaraan je dat zou zien?
imago verwatering
Anyway, los daarvan zijn die mensen die zo fanboy waren zich vooral beginnen inkopen (letterlijk) in een idee waarbij ze groen, modern en cool wilde overkomen, …
Dat daar in de loop van de tijd een ànder soort imago aan begon te kleven is eigenlijk wel grappig te noemen. De voorvechters rol inzake open communicatie en vrije mengingsuiting, staat vaak haaks op wat zulke “perfecte papa” types dan willen laten uitstralen.
De perfecte papa types zijn meestal de mensen die voor 2018 een Tesla kochten en daar enorm trots op waren, omdat ze nu het gemaakt hadden voor hun gezin, naast de fiets of bakfiets konden ze er nu prat op gaan dat ze perfect in orde waren.
Ze hadden meestal ook een perfect kapsel, perfect baardje, de juiste kledij en hadden allerlei “meten is weten” gerelateerde jobs die statistisch moeten bewijzen dat ze goed bezig zijn (inclusief een car-port en een groen dak op hun huis).
Wat sneu toch, om zo’n type te zijn, de “groene perfecte alfa europapa” om dan opeens geconfronteerd te worden met iemand die letterlijk “go fuck yourself” zegt tegen heel Disney, en vervolgens de advertentie alliantie organisatie van de VS kapot maakt in een rechtszaak, en vervolgens openlijk heel Europa uitdaagt over hun totalitaire manier van omgaan met vrije meningsuiting.
Dàt strookt natuurlijk niet,… en dan krijg je toestanden waar KMO’s die “voor de schijn” lekker perfect en groen met Tesla’s rondreden en opeens door hebben dat hun eigen voorgeprogrammeerde meningen die ze recht uit De Standaard en De Morgen halen, niet meer stroken met iemand die z’n middenvinger op steekt naar desinformatie van de staat, hoax psychoses en fake politici die communisme willen invoeren.
Opeens… moeten ze dan switchen. Van pro-Musk naar anti-Musk. Met meestal de stomste uitleg van “ja die man doet toch rare uitspraken hoor”, met een betweterig lachje er achteraan.
Het mooie hieraan is dat ze zichzelf maar zeer, zeer moeilijk kunnen plaatsen in deze verandering.
Toegeven dat je fout zat over iets, (net zoals ik heb moeten doen in omgekeerde richting) valt hen vaak zo zwaar dat ze niet kunnen laten om opinies te schrijven waarom Musk zo slecht is.
Ze moeten ook hun firma en verantwoording over deze beslissing wereldkundig maken, teneinde hun veilige plekje terug in te nemen.
VW?
Waar waren deze mensen trouwens toen Volkswagen meer dan 250.000 wagen met giftige dampen liet rondrijden via sjoemelsoftware? Da’s intussen lang vergeten nieuws uiteraard. Meer nog, ze komen vaak nu terug naar dat zelfde (evil?) merk omdat ze veel meer vertrouwen qua imago in VW dan Tesla (zogezegd).
Of ze gaan naar de Chinese (door Buffet gesteunde) BYOD auto’s… die uiteraard wèl enorm cool zijn en geen baas hebben die controversie uitlokt (vooral niet, de coca-cola drinkende orakel-man kan nooit wat mis doen uiteraard, en is eco-verantwoord niet?).
Of ze kunnen naar de zo nodig nòg meer potsierlijk en pocherig overkomende Polestar auto’s gaan (die stevig verlieslatend zijn trouwens).
Muskofobie
Hierbij komt dan de Musk-angst, die vooral bij De Morgen tot een koortsachtige nachtmerrie is vervormd en bij De Standaard een sluimerende aandoening werd, waarbij men dringend een briefje van de ziekenkas nodig heeft me dunkt (bij die redactie zijn nog andere rare aandoeningen aanwezig trouwens, die stilaan een kort verblijf in een instelling beginnen te verantwoorden, zoals de angst voor trapleuningen en elektriciteit-verbruikende toestellen).
Wanneer een raket gelanceerd wordt, zal men er (omdat het van Elon’s bedrijf komt) zeker een smalende opmerking over maken daar.
Wanneer er ergens een nieuwe Tesla fabriek opent, zal men er meteen “kanttekeningen” bij zetten, om toch dat vijandbeeld te vervolledigen (voor zowat elke fabriek moeten er bomen verdwijnen, of is er een milieu impact of toegenomen trafiek of woning druk)… maar dat deert niet. Bij Tesla is dat “niet nuttig”. Bij andere fabrieken wel nuttig enz…
Vreemd dat bij fabrieken van INEOS zulke vragen niet worden gesteld, of bij het bouwen van een waterpretpark van Studio 100 horen we van deze Muskofoben gewoonlijk niets…
Tenzij Elon morgen Studio 100 zou overkopen natuurlijk, dan zouden ze de volgende dag schrijven dat Maya de Bij waarschijnlijk voor de nazi’s heeft gewerkt en Kabouter plop een wel erg MAGA-hoed achtig ding op z’n hoofd heeft en niet te vertrouwen is omdat Musk er voor iets achter zit en Trump z’n teksten schrijft ofzo. Je verzint het desnoods ter plekken, net zoals alle nieuwtjes over Javier Milei (president van Argentinië) liefst zo van de pot gerukt mogelijk moeten overkomen als vijandbeeld naar de lezers toe).
De twee maten en twee gewichten manier van rapporteren over de bedrijven van Elon Musk gaat soms erg ver, omdat de man zelf in de manier van communiceren soms stevig tekeer gaat inzake beeldspraak of “trolling” van de media.
Dat zet inderdaad de deur wagenwijd open; indien je niet mee bent met de bedoeling en enkel op de details gaat letten. Een journalist zou intussen de bedoeling en de boodschap en het geen echt wordt opgeleverd wel kunnen begrijpen, in plaats van een achterlijk vijandbeeld te trachten scheppen tegen iemand die wel degenlijk onze mensheid tracht een tweede plek te geven op Mars.
Iets dat een logische volgende stap is in onze evolutie wanneer je groter durft denken dan je eigen gemeente en voetbalploeg.
Mensen die daar dan effectief raketten, tunnel gravende machines en know-how voor ontwikkeld systematisch wegzetten als een onnozele Trump-aanhangende extreem rechtse roeptoeter is gewoonweg crimineel, vooral naar je eigen betalende abonnees toe.
Kunnen jullie als journalisten, misschien gewoon een meer genuanceerd beeld scheppen over Musk? Want jullie fobie voor die man, verbergt eigenlijk nauwelijks nog jullie eigen angsten. Angst voor technologie, vooruitgang, bitcoin, vrije meningsuiting, batterijen, zonne-energie, A.I, hard money, decentralisatie, ruimtevaart, trolling, moderne communicatie, zelf denken, zelfredzaamheid en vrije markt, vernuft, innovatie en een algemene positieve kijk, of hoop, naar de toekomst toe… laat die aandoening even nakijken zou ik zeggen, want het is ongezond aan’t worden.
Misschien heeft het ziekenfonds wel een goede therapie in de aanbieding voor zulks (of een zalf op basis van alliminium en thym ofzo), ik zou alvast bij het schrijven van onzin over Musk, de dokter eens bellen en een paar dagen vrijaf nemen van uw job bij De Standaard of De Morgen.
Ga vervolgens eens met de blote voeten door wat gras wandelen of ‘s avonds naar een plek gaan waar niet te veel licht-pollutie is. Kijk daar naar boven, de hemel in, en observeer daar de sterren en nevels. Dan kan je tot het besef komen hoe klein en nietig u en ik wel zijn, en hoe fantastisch het zou zijn om gewoon alvast rond 1 ster twee planeten bewoonbaar te hebben gekregen over 100 à 200 jaar als mensheid. Durf dromen!
Da’s nog altijd beter dan in een krant allerlei verzinsels en overdreven zaken te zitten schrijven over je eigen mensenhaat en misplaatste autoriteit, die recht uit Zerohedge of Reddit komen. Meestal omdat je te lui bent om zelf informatie op te zoeken en of na te denken, maar vooral om mensen niet nodeloos een vijandbeeld op te dringen waarbij de agenda die je nastreeft vooral neer komt op: niets doen en “veilig” blijven kranten lezen en TV staren.
De cultivatie van nietsnut’isme tegenover avanceren.
Misschien is zulk journalistiek werk hetgeen we NIET nodig hebben in een wereld waar de jongere generaties geen hoop meer hebben, geen helden zien en vooral in kranten lezen dat alles altijd “extremen” zijn tenzij je voor je TV zit.
Behalve de heilige journalisten zelf uiteraard, … deze zitten neutraal, en perfecte gebalanceerd in de tuin stukjes te schrijven die de wereld geen hol helpen, om zelf nog een paar jaar goed te kunnen leven; terend op een minimale skillset die verbleekt bij wat iemand als Musk al heeft waargemaakt en ontwikkeld voor de mensheid.
Musk is dan ook een “advancer”, hetgeen van krantenjournalisten allerminst kan gezegd worden.
deadeyes